Week 8 - ABF kamp & papa en mama op bezoek

5 april 2016 - Cape Town, Zuid-Afrika

Moloo!

Het was een bijzondere week. We zijn op kamp geweest met de Amy Biehl Foundation en direct daar achteraan kwamen papa en mama op bezoek voor 3 dagen!  Vandaar dat mijn weekend weer dagje langer duurde, papa en mama zijn hier maar van zaterdag t/m maandag. Dus ik heb de maandag vrij gevraagd om de volledige 3 dagen te benutten.

Maandag:           Al beschreven in de vorige blog:  Family day – 2e paasdag

Dinsdag:              Vandaag is het nog steeds vakantieprogramma bij de Amy Biehl Foundation wat betekend dat je om 10u naar de school gaat tot 2.  Maar omdat we nogal druk waren met opdrachten hebben we vandaag hele dag op kantoor gezeten en daar mee aan de slag gegaan.  Verder niet heel interessant

’s Avonds gingen Nicki en ik naar de training (Marlieke was ziek)  en toen we aankwamen moesten we eerst verzamelen in de kleedkamer en had de coach een leuke mededeling: vandaag duurloop.  Blegh wat een feest, wat een geluk hebben wij weer haha.  Maar achteraf ging het wel lekker en hebben we heel constant gelopen dus primaaaaa. Toen was er nog een tactische bespreking van de coach met een speelwijze tja, totaal nieuw en anders dan in Nederland. Maar wel leuk om te horen en te zien.  Ben erg  benieuwd hoe het systeem gaat werken.

Woensdag:        WE GAAN OP KAMP!  Amy Biehl  Foundation organiseert elke vakantie een kamp voor de kinderen. Dan mogen er kinderen mee van alle 5 de scholen. Deze worden geselecteerd op goed gedrag en natuurlijk of ze al vaker mee zijn gegaan ja of nee.  Het is een 4 daags kamp waarbij de kinderen slapen in een oude gevangenis wat gerenoveerd is tot een mooie kamp accommodatie.  Ruime kamers, prima douches en in de binnenplaats zelfs een zwembadje!

Met een auto volgepakt zijn we eerst naar kantoor gereden om daar even te helpen met al het eten in de bus te pakken. Toen dit klaar was zijn we met z’n 3en in onze eigen auto naar het kamp gereden. Dit ging helaas niet zoals gepland, we konden de locatie niet vinden en hebben daardoor 3kwartier vertraging gehad.  Achteraf lag ’t ook ergens verstopt dus dat was niet raar.  Nadat we daar ons hadden geïnstalleerd in onze kamer (een eigen kamertje met 3 bedden)  gingen we groepen maken van de kinderen.  Eerst werden de begeleiders  (facilitators)  in tweetallen gezet en vervolgens werden de kinderen 1 voor 1 in een groep geplaats (mmm niet zo efficiënt)   Ik had als medebegeleider een man Sanele.  In begin dacht mmm…  maar achteraf was echt leuke kerel. Hij was ook helemaal voetbalgek en kan zelf ook donders voetballen. Wat bleek; hij heeft in Ajax Cape Town 1 gespeeld.  Dat is zeg maar ’t Ajax van Nederland.  Ahaa, vandaar dat hij zo kan voetballen haha.   Maar we moesten als eerst onze groep voorstellen, dit moest aan de hand van het thema; Human Rights & Freedom.   Hier hebben we een kort toneelstukje gedaan dat ik als blanke alleen naar een feest in de townships zou gaan en daar werd overvallen.  Dit kan natuurlijk niet en dat werd dan uitgelegd en natuurlijk zat er weer zang en dans bij.  Dus leuke opening en leuk om zo alle kids te leren kennen van je groep.
Toen was ’t etenstijd, wij druk met opdienen en serveren van t eten.  Kinderen kregen rijst met vlees en groente. Dat zag er echt goed uit, maar toen wij mochten eten bleek dat wij als begeleiders wat anders kregen: worst, gekookte aardappels en rijst.  Dat was toch wel ff minder voor ons idee dan wat kinderen kregen. Al waren andere begeleiders dr heel erg blij mee.   Na ’t eten gingen we nog serieus praten over het thema. Je moest met groep je vragen beantwoorden over Human Rights en Freedom.  Hierover moest je dan ook een poster maken.  Toen ze hier mee klaar waren was het nog even vrije tijd en daarna al bedtijd om 23.00u. Als met al een leuke indrukwekkende 1e dag gehad op ’t kamp.

Donderdag:       5.50u ging de wekker…  Om 6u begonnen de kinderen namelijk al met de ochtendgym….  Eerst allemaal 30minuten hardlopen op de vroege ochtend! Daarna was het nog dik 30min aerobics zoals  squats, jumping jacks etc.  En daarna gingen de kinderen nog een halfuur een ren spel doen.  Dan is ’t al snel half8 en is de dag alweer 1,5u actief begonnen tjuuuuu.  Toen was  het tijd voor de kinderen om te douchen en voor ons als begeleiding even te chillen om vervolgens weer aan de slag te gaan met het ontbijt.   Na ’t ontbijt was het tijd voor spelletjes.  In Nederland doen we op kamp ook wel spelletjes maar zit een groot verschil in met hier.  Het grootste verschil is dat in Nederland alle kinderen meer aan bod komen maar vooral dat het veel georganiseerder is.  Het was eigenlijk een ongeorganiseerd zooitje tijdens de spellen.  Was gek om te zien want niks was echt duidelijk en kinderen zaten veelal aan de kant. Maar als je naar kinderen keek genoten ze er echt van en vonden ze aanmoedigen van de rest leuk genoeg. Het was een chaos maar wel een gezellige chaos.   Na de spellen was t tijd voor lunch en na de lunch hadden de kinderen vrije tijd en oefen tijd voor de showcase (bonte avond) en de mr & miss camp verkiezing.   Toen was het tijd voor avondeten en daarna gingen we nog even serieus aan de slag met de poster van gisteren over de Human Rights en Freedom.  De kinderen moesten deze presenteren aan de rest van de kinderen. Daarna mochten kinderen die ’t wouden nog  optreden over het thema. De een begon te zingen terwijl de anderen een hele speech houden of zelfs gaan rappen. Toen was ’t om 23.00u weer bedtijd voor de kinderen terwijl wij als begeleiders nog even aan de slag moesten.  Elk kamp doen de begeleiders blijkbaar een stukje voor de kinderen en nu zouden we gaan dansen. Maar goed dat moest natuurlijk geoefend worden en dat viel niet mee. De standaard Afrikaanse pasjes waren af en toe wel ff pittig maar na veel oefenen ging t aardig haha.

Vrijdag:                               Ochtendgym again! Pff wat mega vroeg, en de kinderen mochten weer half uur rennen en daarna een halfuur aerobics doen om vervolgens nog een spel te gaan doen. Tjuu wat een ochtend haha. Toen vroegen we kunnen we helpen met het ontbijt? Nee was ’t antwoord. Nou prima dan gaan we toch even naar kinderen toe. En 45 min later was t ineens dikke haast en alles want er moesten nog 100 gekookte eieren gepeld worden etc. Weer mooi voorbeeld van de ‘georganiseerde’ structuur hier…   Na ’t ontbijt was het tijd voor ‘peer education’ Elke groep kreeg een topic zoals: tienerzwangerschap, hiv/aids, drugs/alcohol etc.   Hier ging je dan met je groep over praten en daarna voorlichten aan de rest van de kinderen.   Vervolgens was ’t paaseieren zoeken maar dan op een anderen manier. Je moest briefje vinden en die leidde je dan naar het volgende briefje om zo tot de grote ‘schat’ te komen,  een groot paasei.  Haha allemaal beetje laat na Pasen maar de kinderen waren mega fanatiek en vonden ’t prachtig.  Inmiddels was ’t alweer 1u en op de planning stond lunch. Maar hier waren de koks nog lang niet klaar mee dus werd ons verteld dat lunch opschoof naar half4?!  Dat is toch geen lunchtijd meer maar oke. De kinderen hadden dus vrije tijd tot half4  en konden hierin gaan spelen of oefenen voor showcase.  Na de lunch (wat was uitgelopen naar 4uur)  gingen wij als begeleiders optreden voor de kinderen. Wat natuurlijk erg lachwekkend is voor de kinderen was voor ons ook wel heel tof om te doen. Toch beetje dat traditionele Afrikaanse dans geleerd. Daarna konden de kinderen nog even oefenen en de mr & miss  meisjes en jongens moesten een pak of jurk gaan maken voor de verkiezing. Dit deden ze met hun groepsgenootjes met vuilniszakken.  Wij als begeleiders gingen de zaal versieren om om 18.00 te starten.  Maar natuurlijk niet, het liep weer eens uit. We starten om 20.30, 2,5 uur te laat wauw haha.
De Mr&Miss Camp verkiezing leeft hier heel erg onder de kinderen. Je kan het vergelijken met het Amerikaanse Prom idee.  Van elke groep deden 2 jongens & 2 meisjes mee.  De eerste ronden liepen ze allemaal achter elkaar aan en de 2e ronde waren ze in koppeltjes aan t lopen (wat bij de kleinsten echt heeeeel schattig was)  en vervolgens gingen de beste 10 kinderen door en werd daaruit een winnaar gekozen op; uitstraling, zelfverzekerdheid en natuurlijk je lach.  Tussendoor waren er allemaal groepjes die een act opvoerden van dans en rap tot toneelspel.   Ik had de ‘eer’ om het te mogen presenteren haha samen met een andere begeleider, hoewel dit niet heel veel voorstelde haha.   Het was een zeer geslaagde avond met de verkiezing en de showcase, om 22.30 toen het was afgelopen was ik dan ook echt kapot. En toen kregen de kinderen zelfs nog avondeten…. Tjuu niet normaal die tijden daar van hun was echt veel te laat. Maar wij gingen naar huis, de laatste nacht en dag maakten we niet mee om een leuke reden. Morgenvroeg al op stap met papa &  mama die vandaag zijn aangekomen!
Om half12 waren we dan ook thuis en na een snelle hap ook snel t bed in gedoken!

Zaterdag:            Jaaaa, papa en mama in Cape Town.  Na een lange reis vandaag wel vroeg op pad! Dit omdat ze maar 3 dagen in Cape Town blijven en de rest van de tijd gaan reizen door Zuid-Afrika.  Maar omdat dus zo weinig tijd was heb ik de dagen maar goed volgepland.  Om 10u zouden ze bij mij zijn, natuurlijk mijn ouders en een navigatie… het was half11 geweest. Maar ze kwamen met leuke en vooral grote verassing: een koffer vol met materialen die we kunnen gebruiken tijdens de stage op de school in de township!  Van ballen, pionnen, jojo’s, springtouwen tot hesjes alles hadden ze mee, voor iedereen die hier een bijdrage aan heeft geleverd super super super bedankt!
Nadat ik ze een tour door ons hele huis had gegeven (wow grote tour, not haha) zijn we naar de Old Biscuit Mill Market geweest.  Waar ze toch overdonderd waren van al het eten en de mensen. We hebben daar broodje gegeten en vooral rondgekeken want tjuu dat was toch wat haha.  Met een smoothie to go huphup naar de volgende activiteit: de city bus!  Hiermee konden ze toch beetje beeld krijgen van hoe groot Kaapstad eigenlijk wel niet is.  We zijn nog uitgestapt bij de tafelberg en in de rij gaan staan (1uur…) om omhoog te komen met de kabelbaan.  Het wachten was zo voorbij, mede doordat daar wifi was en ik via whatsapp op de hoogte kon blijven van de uitslagen en standen van de voetbal die dag.  Vooral papa was hier ook erg geïnteresseerd in haha, mooi dat ’t zo kon.  Toen we eindelijk met de kabel omhoog gingen bleek het platform te draaien (ik stond stap hoger dus ik draaide niet, balennn)  Dus iedereen kreeg overal t uitzicht van de zien, behalve ik haha.  Eenmaal bovenop hebben we een uur rondgelopen en alles maar is goed bekeken van zo’n hoogte.  Later weer naar beneden om verder te gaan met de citybus.  Hiermee hebben we ’t rondje afgemaakt en zijn we uiteindelijk gaan eten bij Waterfront.  Lekker op terrasje met uitzicht op de haven met een biefstuk mmmm kan m’n geen betere afsluiter van de dag bedenken.
Eenmaal thuis ben ook als een blok in slaap gevallen haha.

Zondag:               Wekker op 7.15 omdat papa en mama om 7.45 zouden komen (was de planning) maar ze natuurlijk weer te laat waren want ja de navigatie werkt niet. Het is ook lastig he zo’n smartphone. Maar goed met een beetje haast zijn we toch op tijd aangekomen voor de boot want we gingen naar Robbeneiland! 9.00 stipt vertrok de boot na een strenge controle door poortjes en tas door de scanner.  Ook stond er op het bord ‘geweren verboden’ mmm oke? Logisch toch?  Wil niet weten waar iedereen hier mee loopt nu haha.  Na een boottocht van 45 minuten gingen we van de boot naar de bus om daar een 45 min rondleiding te krijgen over het hele eiland, zeer indrukwekkend. Vooral het huisje waar een man 6 jaar alleen maar in z’n uppie heeft gezeten en daar nooit uit mocht.  Na de bustour zijn we de gevangenis in geweest waar we een presentatie en rondleiding kregen van een oud-gevangene.  Wow, zulke slechte omstandigheden en dan toch elke dag weer op de plek des onheils aanwezig zijn. En zijn verhaal mega indrukwekkend.  Daarna zijn we naar Nelson Mandela’s cel geweest 2x2m met 3 dekens, 1 krukje en een emmer voor je behoeftes, dat was ‘t .   Kan je echt niet voostellen wat dat voor omstandigheden zijn geweest.   Verder kan ik het niet uitleggen, maar de indruk die het achter laat is speciaal. Dit moet je echt ooit een keer hebben gezien.
Na Robbeneiland zijn we na een lunch weer op een citybus gestapt. Maar in plaats van de rode route namen we nu de blauwe. Zo hebben we de andere kant van Kaapstad gezien en zijn we uitgestapt om een townshiptour te doen.  Voor mij is het dagelijks werk geworden maar voor mijn ouders was het een hele belevenis.  We hebben rondgelopen tussen de huizen door met een gids die alles vertelde (bewoner van de township)  en zijn zelfs een bar in geweest (waar ik als blanke me niet echt veilig voelde)  Je bent en blijft een object als je blank bent voor ze, en de een reageert er beter op dan de ander.  Na de tour hebben we de laatste citybus nog kunnen pakken om route af te maken pfieuw.  Daarna snel racen naar Obz Cafe omdat daar Nicki, Marlieke, Anouk en Nicki’s ouders (die gisteren zijn aangekomen) zaten te wachten op ons om samen te gaan eten. Dit was gezellig en ook leuke afsluiter met z’n allen zo van de zondag.

Maandag:           Vandaag alweer t laatste dagje met m’n ouders. Iets later opstaan want nu werd ik pas om 9.15 (okee 9.30) opgehaald om naar het Green Point Stadium te gaan. We hadden daar een tour om 10u. Net op tijd kwamen we aan om mee te gaan met de rondleiding.  Het is hét stadion van Kaapstad waar tijdens het WK van 2010 de halve finale tussen Nederland en Uruguay plaatsvond die met 2-1 werd gewonnen door Nederland.  Het immense stadion is ruim opgezet in de gangen maar bied ook voor 68.000 mensen plek.  Op moment is het het thuisstadion van Ajax Cape Town maar word het ook veel gebruikt voor concerten. Grote namen zijn hier al geweest zoals; Bon Jovi, Lady Gaga, Rihanna, One Direction etc. etc.   We zijn eerst naar de presidentsuite geweest waar het glas maar van één kant door te kijken is en kogelvrij is.  Verder zijn we langs de persconferentiezaal gelopen, de kleedkamers (met 3 bubbelbaden per team!)  en natuurlijk langs het gras gelopen.  Echt een mooi groot stadion. Het is alleen wel erg basic qua kleuren maar dat komt ook doordat natuurlijk voor meerdere doeleinden wordt gebruikt.  Als voetballiefhebber was het zeker de moeite waard en m’n ouders (vooral papa) vond erg tof.  Daarna zijn we doorgereden naar de pinguïns die even begroet en toen door naar Cape Point & Cape of Good Hope. Eerst bij Cape Point wat gegeten, met werkelijk prachtig uitzicht op alle bergen en de aan zee. (pracht plekje echtwaar)  Toen naar Cape Point gelopen en later nog naar Cape of Good Hope. Hier natuurlijk de nodige foto’s gemaakt. Toen wouden we terug om ergens wat te gaan eten. Helaas ging dit niet zoals gepland, 3 kwartier in de file gestaan… Blegh.   Eenmaal aangekomen bij restaurant lekker wat gegeten (hoofdgerecht en drinken voor maar 7 euro p.p. niet normaal goedkoop)   en als afsluiter van deze dagen het uitzicht gezien van Kaapstad vanuit Signal Hill. Alle lichtjes van de hele stad kon je zien super mooooi!

Helaas nu alweer afscheid genomen van papa & mama. Echt 3 hele leuke dagen gehad en veel kunnen laten zien van de stad waar ik nu alweer 2 maanden leef.  Nu gaan ze lekker rondtrekken door Zuid-Afrika nog een week. Ben heel benieuwd hoe dit verloopt, vooral met de navigatie haha.

Maar ik heb ook al weer wat om naar uit te kijken; nog 3 dagen werken en dan hebben we vakantie!  Zondag komt Gerjan en dan hebben we 2 weken vakantie om leuke dingen te doen met oa de Garden Route.  Can’t wait!

Liefs uit Cape Town,

Kim

1. Loes:
    5 april 2016
    Hahaha, wauw! Ik zou geen nachtwacht willen zijn bij zo'n soort jeugdkamp :p
    Wat leuk dat je je ouders zoveel hebt kunnen laten zien en dat het geslaagd was!
    En wat fijn dat Gerjan zo snel al daar is. Geniet ervan!
  2. Linda timmerman:
    5 april 2016
    Wat mooi om je blog te lezen. Je maakt heel wat mee, een mooie ervaring om nog eens op terug te kijken.
  3. Inge:
    Hee Kim!
    Super gaaf om je verhalen te lezen. Herkenbaar de city tour, tafelberug, robben eiland enz. Ik wil wel weer terug ;-) hihi
    Tof dat je ouders geweest zijn! Hopelijk hebben ze ng een hele mooie reis,mr dat gaat vast goed komen!
    Heel veel plezier en succes nog!
    Liefs inge
  4. Geraldine:
    5 april 2016
    Hey Kim, weer super tof om te lezen. En super dat je zulke leuke dagen hebt gehad met je ouders. Ze zullen het vast nog leuk hebben de aankomende dagen. Werk ze nog ff en geniet ze daarna van je welverdiende vakantie samen met Gerjan.

Liefs Geraldine